Drie ziekenhuizen uit de Rijnmondregio willen gezamenlijk het Ruwaard van Putten Ziekenhuis overnemen. Het gaat om het Maasstad Ziekenhuis, het Ikazia Ziekenhuis en het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis.
Op dit moment ligt de aanvraag tot overname bij de Autoriteit Consument en Markt. Als die het plan formeel goedkeurt, kunnen de ziekenhuizen het Ruwaard overnemen.
De ziekenhuizen zijn eerder in de running geweest om het Ruwaard over te nemen, maar destijds zijn de plannen afgeketst, omdat ze er niet uitkwamen met de zorgverzekeraars, de banken en het waarborgfonds.
Ruwaard failliet
Het Ruwaard van Putten Ziekenhuis is maandag failliet verklaard door de rechtbank in Den Haag. Het was niet meer in staat het salaris van het personeel te betalen. Maandagmiddag is er een bijeenkomst in het gemeentehuis van Spijkenisse; daar zou meer duidelijk moeten worden over een doorstart.
De vakbonden die leden hebben in het Ruwaard van Putten Ziekenhuis, hopen dat de doorstart er komt. Ze willen afspraken maken over de overname van het huidige personeel. De 1100 medewerkers van het ziekenhuis hebben maandag te horen gekregen dat ze worden ontslagen.
Patiëntveiligheid
De problemen begonnen in november vorig jaar met een rapport over het ongewoon hoge aantal doden op de afdeling cardiologie in 2010. De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) stelde het ziekenhuis onder verscherpt toezicht, omdat er sprake zou zijn van een 'acuut en ernstig gevaar voor de patiëntveiligheid'.
Alle leden van de maatschap cardiologie moesten het werk neerleggen. Het ziekenhuis kreeg ook financiële problemen en moest al een deel van het personeel ontslaan.
Faillissement is uniek
Een faillissement als dat van het Ruwaard van Putten Ziekenhuis is uniek. "In 1993 ging het Berg en Bosch Ziekenhuis in Bilthoven failliet. Maar toen zat de ziekenhuiswereld heel anders in elkaar, dat is niet te vergelijken", zei een woordvoerder van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) maandag.
"Het IJsselmeer Ziekenhuis heeft wel op omvallen gestaan, maar is toen overgenomen", memoreert de woordvoerder.
De NVZ betreurt het faillissement. "Het is heel erg voor het personeel, ze hebben keihard gewerkt, het verscherpt toezicht was weer opgeheven. Het is heel zuur dat dit dan toch gebeurt", aldus de woordvoerder.
Meer zorgaanbieders op de fles?
De Nederlandse Zorg Autoriteit (NZA) verwacht dat het vaker zal gaan gebeuren dat zorgaanbieders zoals ziekenhuizen failliet gaan. "Zorgverzekeraars gaan scherper inkopen. Bepaalde behandelingen zullen ze alleen bij bepaalde ziekenhuizen vergoeden, bijvoorbeeld omdat ze vinden dat er in de regio al genoeg goed aanbod is", aldus een woordvoerster.
Door dat selectief inkopen kunnen zorginstellingen financiële problemen krijgen, omdat ze minder behandelingen uitvoeren en dus minder geld binnenkrijgen.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl